tiistai 19. kesäkuuta 2012

Älä aliarvioi aurinkoa...

Automatkan aikana nuupahtanut Tabasco (C.frutescens)
...siitä seuraa pahoja palovammoja ja nuupahtelua. Itse olin osaltani ylimielinen ja toisaalta laiska, enkä varoitteluista huolimatta suojannut kasveja tarpeeksi hyvin.


Autopottien ulossiirtopäivä oli kevään lämpimimpiä ja ensimmäiset merkit nuupahtamisesta huomasin jo raahatessani 10 kasvia auringon kuumentamaan autoon. Ensimmäisten joukossa autoon viety C.rhomboideum veti veltoksi jo ennenkuin pääsin edes liikkeelle. 30min ajomatkan jälkeen oli selvää, että siirrosta ei vaurioitta selvitty.






Viikkoa myöhemmin menin tarkastamaan kasveja ja huomasin, että edes tuplaharso ei aina riitä. Siirrossa pahiten nuupahtaneet Tabasco (C.frutescens) ja C.rhomboideum olivat kuivattaneet latvansa ja muissakin kasveissa oli selviä palamisen merkkejä. Parhaiten muutoksen olivat kestäneet pienikokoiset chinenset, sekä Cumari Pollux (C.praetermissum). Yllätyksekseni Cumari Pollux ei ollut kuivattanut edes siirrossa katkennutta, varkaasta kasvanutta, uutta latvaansa.

Latvansa kuivattanut
C.rhomboideum
Hyväkuntoinen, mutta pienikokoinen
Naga Morich (C.chinense)
Lievästi palanut Ulupica Large
(C.cardenasii var. pendulum)



 Mökille siirretyt vesikasvit ovat huomattavasti edellisiä surullisempaa katsottavaa. Tarina menee seuraavasti. Olin päättänyt viedä vesikasvit mökille autopottien ulosvientiä seuraavana viikonloppuna. Kävipä sitten niin, että kelit vetivät pirullisen kylmäksi. Rakentelin aiemmin esittelemääni systeemiä koko viikonlopun pilkkihaalareissa vesisateessa. Sunnuntaina uskoin systeemin toimivan riittävän hyvin. Vesisateen jatkuessa yhäedelleen kadotin viimeisetkin motivaation rippeet ja vaikka tiesinkin tekeväni virheen päätin jättää hallaharsojen kanssa tuulessa pelleilyn sikseen. Koko viikoksi oltiin kuitenkin luvattu pilvistä säätä ja uskottelin itselleni, että kyllä ne chilit siinä ehtii edes kohtuullisesti tottua...  Seuraavana viikonloppuna menin yhden yön reissulle tarkastamaan kasveja. Taas sama laulu, vettä sataa ja löydän itseni paikallisesta tuopin ääreltä. Kun lauantaiaamuna revin itseni pihalle sateeseen katsomaan mitä kasveille kuuluu, niin sain huomata kuinka pahasti taas kusetinkaan itseäni. Pilvisestä viikosta huolimatta kasvit ovat totaalisen palaneet ja valkoisia lehtiä maa täynnä. Koska kerrasta ei voi oppia ja vesisade vituttaa, niin tällä kertaa uskottelin itselleni, että eiköhän kaikki mikä on tippuakseen ole jo tippunut ja seuraavaksi alkaa puskea uutta kasvua. Itse en ole paikalla käynyt, mutta viimeisimpien tietojen mukaan olin taas liian hyväuskoinen ja todennäköisesti puolet kasveista tulevat nyt kuolemaan ja loputkin myöhästyvät pitkälle syksyyn.

Pink Habanero
(C.chinense)
Jalapeño
(C.annuum)
Turbo Pube
(C.pubescens)

Chocolate Fatalii (C.chinense)
on sentään suht hyvässä kunnossa.
Limon
(C.chinense)
Pimenta Da Neyde
(C.chinense)

 "Through difficulties to defeat"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti